Kromě volného hraní v době otvíracích hodin se můžete s Palubou setkat i na nejrůznějších festivalech, v knihovnách a na speciálních akcích. I v prostorách Paluby samotné se konají tu a tam nejroztodivnější podniky, při nichž můžete poznat tento klub v novém světle. Nahlédněte do toho, co jsme již zažili a přijďte na akce, které nás čekají!

Deskohraní 2010 (9. – 17. října)

Již 10. ročník festivalu deskových her. Všechno o něm se můžete dozvědět na www.deskohrani.cz.

Coniáš 2010 – Na dračích křídlech (18. září)

Městská knihovna v Praze uspořádala v rámci akce Coniáš 2010 čtvrtý ročník akce pro všechny fanoušky sci-fi a fantasy literatury. Tentokrát se zaměřili na draky. A to nejen čínské, filmové, hrané či literární, ale i ty deskové. Respektive na draky v deskových hrách. Mezi škálou her, které v knihovně palubní hermani předváděli, proto nechybělo Dračí srdce (pro dva hráče) nebo Dračí poklad. Vybírat bylo možno i z dalších her a hlavolamů, o hráče nebyla nouze. A tak se celý den nesl v moc příjemném duchu. A kdyby jeden herman nezaspal, mohlo to být ještě lepší!

Out of home (15. května)

Tuto květnovou sobotu proběhl na Paubě jeden z programů festivalu Out of home, festivalu určeného pro děti z dětského domova. Letošní ročník byl zaměřen na trávení volného času, a proto se zapojila i Paluba. V době mezi devátou a sedmnáctou hodinou se v našem klubu postupně vystřídalo nepočítaně skupinek dětí z dětského domova, které si vyzkoušely nejednu hru (Mám to, Dračí poklad, …). Podle dopisu organizátorů, který dorazil v následujících dnech, se dětem celý den líbil a užily si ho. A to vše pod taktovkou jediného hermana Kamila.

Více o projektu na www.mimodomov.cz

Svět knihy (14. – 16. května)

Letos poprvé se Paluba objevila na tradičním veletrhu Svět knihy v Holešovicích. Proč? Je mnoho her, které jsou inspirovány knihou (a možná i naopak). A za druhé: nebylo vůbec špatné si mezi všemi knihami mít kde oddechnout a načerpat nové síly. Od čtvrtka do neděle se na stánku hned vedle spřátelené Wikimedie vystřídalo několik hermanů, kteří si na nudu nemohli stěžovat. Nejvíce návštěvníky zaujalo Jméno růže, hra podle románu Umberta Eca. O něco méně pak zapůsobily Pilíře země, v tištěné podobě nádherný historický román Kena Folleta. Číselná hra Da Vinci Code nemá sice s podobně znějící knihou nic společného, ale potrápila většinu školních tříd, které se u nás zastavily. Stejně tak hlavolamy a desítky dalších her přinesených z našeho klubu.

Břevnov: Na světě nejsme sami (18. dubna)

Díky nadšení břevnovských skautů a skautek pro hry jsme byli osloveni, abychom přinesli a ukazali pár her na zajímavě znějící akci Na světě nejsme sami. Jednalo se již o několikátý ročník celodenní akce na podporu dětského domova. Skauti vytvořili bohatý program složený z her, soutěží, divadla, opékání buřtů či besedy o Dětském domovu Lety. Následovalo divadelní vystoupení tamních dětí, nechyběla vlastní hudba ani tanec. Paluba zde byla za přispění plzeňského herního sdružení Goada. „Pár“ her, které jsme měli přinést, se rozrostlo asi na třicet, ale ze všech her děti nejvíc zaujaly Tumblin Monkeys, aneb padající opice. Hned poté Halali a nakonec Ubongo. Pro nás jako předvaděče byla příjemná koncepce celého programu. Většinu dne jsme se všichni věnovali dětem a dalším příchozím, poté následoval přesun všech přítomných na besedu a závěrečná představení. Tak jsme neodjížděli umluvení, jako po většině akcí, ale naopak velmi dobře naladění a skoro odpočatí! A přispěli jsme trošičku k tomu, že se na dětský dům v Letech vybralo přes šedesát tisíc korun.

Turnaj Dominiontour (22. února)

V podvečerních hodinách proběhl na Palubě turnaj ve hře Dominion. Je součástí celoročního turné, které bude zakončeno kláním těch nejlepších na podzimním Deskohraní. Na Palubě se sešlo dvacet čtyři hráčů, z nichž jen první si zajistil jeden kvalifikační bod pro postup do finále. Ale ceny si odnesli klasicky první tři. Do turnaje se zapojili jak skalní Palubáci, tak zcela noví příchozí. I zde se ukázala praktičnost hry Dominion, jednotlivá kola byla rychle odehraná, svižné partie se střídaly a hráčská dominia se utěšně rozrůstala.

Více k akci na www.dominiontour.cz

Setkání autorů (22. – 24. ledna)